Blauw / paars

Blauw is passief, fris en brengt rust, harmonie en ontspanning. Paars staat voor spiritualiteit, geloof en creativiteit.

!

Acanthus mollis

Potmaat V2 (2ltr.)
berenklauw

berenklauw

De Acanthus mollis (berenklauw) is een aanwinst voor elke grote vaste planten border! De grote bladeren ontvouwen zich vanuit een rozet. In de late zomer komen de opvallende stijfopgaande bloemen tevoorschijn die zo'n 1,5m hoog worden. De berenklauw wenst een zonnige standplaats, in goed vochtdoorlatende grond en is, na enkele jaren, bijzonder winterhard.

Acanthus spinosus

Potmaat V2 (2ltr.)
stekelacanthus, doornige acanthus

stekelacanthus, doornige acanthus

De Acanthus spinosus (stekelacanthus of doornige acanthus) is te herkennen aan het robuuste, sterk gelobde blad. De stekelige bladeren ontvouwen zich vanuit een rozet. In de zomer komen de opvallende stijfopgaande witte bloemen met paarse schutbladeren tevoorschijn, die zo'n 1,2m hoog worden. De berenklauw wenst een zonnige standplaats in goed vochtdoorlatende en kalkrijke grond en is na enkele jaren, bijzonder winterhard.

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’

Potmaat V2 (2ltr.)
monnikskap

monnikskap

De Aconitum carmichaelii 'Arendsii' (monnikskap) is een stevige, hoge vaste plant. De bloemen bloeien opvallend laat in het najaar en worden zo'n 125cm hoog. Hommels worden aangetrokken door de bloemen. De monnikskap staat graag in de half schaduw, in matig vochtige en voedselrijke grond.  Let op: alle delen van de monnikskap zijn giftig!

Ajuga reptans 'Atropurpurea'

Potmaat V2 (2ltr.)
kruipend zenegroen

kruipend zenegroen

Ajuga reptans 'Atropurpurea' (kruipend zenegroen) is een wintergroene bodembedekker die in het late voorjaar bloeit met opstaande blauwe bloemen. Het kruipend zenegroen houdt van een zonnige standplaats, in matig vochtige grond. Inclusief bloemen wordt deze onderhoudsarme en snelgroeiende bodembedekker slechts 15cm hoog.

Ajuga reptans 'Braunherz'

Potmaat V2 (2ltr.)
kruipend zenegroen

kruipend zenegroen

Ajuga reptans 'Braunherz' (kruipend zenegroen) is een wintergroene bodembedekker met donkerbruine bladeren die in het late voorjaar bloeit met stijf opstaande blauwe bloemen. Het kruipend zenegroen kan in de zon én schaduw staan, mits de grond voldoende vochtig is. Inclusief bloemen wordt deze onderhoudsarme, snelgroeiende bodembedekker slechts 15cm hoog.

Ajuga reptans 'Catlin's Giant'

Potmaat V2 (2ltr.)
kruipend zenegroen

kruipend zenegroen

Ajuga reptans 'Catlin's Giant' (kruipend zenegroen) is een grootbladige wintergroene bodembedekker die in de vroege zomer bloeit met redelijke hoge, opstaande licht blauw-paarse bloemen. Het kruipend zenegroen houdt van een redelijk zonnige standplaats, in matig vochtige grond. Inclusief bloemen wordt deze onderhoudsarme bodembedekker ca. 20cm hoog.

Aquilegia alpina

Potmaat V2 (2ltr.)
akelei
akelei

De Aquilegia alpina (akelei) is een vroege voorjaarsbloeier en een uitstekende snijbloem. De akelei verlangt een vochtige standplaats, niet in de volle zon of zware klei. Wanneer deze vaste plant op de juiste plaats gezet wordt, wil de akelei zich nog wel eens uitzaaien.

Brunnera macrophylla

Potmaat V2 (2ltr.)

kaukakisch vergeet-mij-nietje

De Brunnera macrophylla (kaukasisch vergeet-mij-nietje) is een uitstekende plant voor de schaduw/half schaduw. Het blad is hartvormig en ruw, maar de bloemen maken veel goed! De helderblauwe bloemen bloeien in het voorjaar. Verwijder na de bloei de bloemstengels, dan blijft  er een mooie bladplant achter.

Campanula persicifolia 'Takion Blue'

Potmaat V2 (2ltr.)
perzikbladklokje

perzikbladklokje

De Campanula persicifolia 'Takion Blue' (perzikbladklokje) is één van de hogere campanula-soorten. In Engeland (tuinland bij uitstek) wordt de Campanula persicifolia 'Takion Blue' veelvuldig gebruikt vanwege zijn prachtige bloeiwijze. Daarnaast kunnen de bloemen uitstekend als snijbloem dienen! 

Campanula poscharskyana 'Stella'

Potmaat V2 (2ltr.)
klokjesbloem

klokjesbloem

De Campanula poscharskyana 'Stella' (klokjesbloem) is een rijk bloeiende bodembedekker. De bloemen frissen gedurende de zomer uw rotstuin, tuinmuur of border graag op! In de winter blijft het blad lang groen. De Klokjesbloem vraagt om een zonnige standplaats.

Catananche caerulea

Potmaat V2 (2ltr.)
blauwe strobloem

blauwe strobloem

De Catananche caerulea (blauwe strobloem) wordt vaak verward met de korenbloem. De blauwe strobloem heeft echter veel fijner blad en langere bloemstelen, die prachtig ruisen op de wind. Deze vaste plant is een dankbare plant, die de zomer opfleurt met een rijke bloei. Zet de Catananche caerulea in droge grond, om bevriezing te voorkomen.

Centaurea montana

Potmaat V2 (2ltr.)
korenbloem, bergcentaurie

korenbloem, bergcentaurie

De Centaurea montana (korenbloem of bergcentaurie) is een uitstekende snijbloem en een aanvulling voor uw border. De korenbloem houdt van een zonnige, matig vochtige standplaats. Af en toe stelt deze plant een extra kalk-gift op prijs. De Centaurea montana wordt zo'n 70cm hoog.

Chaenorhinum origanifolium 'Blue Dream'

Potmaat V2 (2ltr.)
dwergleeuwentand

dwergleeuwentand

De Chaenorhinum origanifolium 'Blue Dream' (dwergleeuwentand) is een redelijk onbekende vaste plant. De lange, rijke bloeitijd maken de dwergleeuwentand een aanwinst voor uw border of rotstuin. De Chaenorhinum vraagt een zonnige, matig vochtige standplaats. Kijk 'em niet over het hoofd, deze vaste plant wordt nog geen 15cm hoog!

Delphinium belladonna 'Atlantis'

Potmaat V2 (2ltr.)
ridderspoor

ridderspoor

De Delphinium belladonna 'Atlantis' (ridderspoor) bloeit uitbundig in het najaar. Door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen, kan de bloeitijd worden verlengd. De ridderspoor houdt van een zonnige, voedselrijke en matig vochtige standplaats. Het groene blad wordt zo'n 50cm hoog, de bloemen zelfs 125cm. Let op: ridderspoor bevat giftige delen.

Echinops ritro

Potmaat V2 (2ltr.)
kogeldistel

kogeldistel

De Echinops ritro (kogeldistel) is een vaste plant met opvallend blauwe, kogelronde bloemen. De kogeldistel bloeit in de late zomer en wordt makkelijk 100cm hoog. Deze vaste plant houdt van een zonnige, droge standplaats. Vanwege de hoogte wordt een windluwe standplaats geadviseerd. 

Eryngium planum 'Blue Hobbit'

Potmaat V2 (2ltr.)
blauwe distel

blauwe distel

De Eryngium planum 'Blue Hobbit' (blauwe distel) is een blikvanger in uw (rots-)tuin! De blauwe distel heeft helderblauwe bloemen en een prachtig grijs/groen blad. Deze vaste plant bloeit in de zomer en houdt van een zonnige, droge standplaats. De Eryngium planum 'Blue Hobbit' wordt niet zo groot, dus zet deze vaste plant aan de voorzijde van uw border.

Erysimum 'Bowles Mauve'

Potmaat V2 (2ltr.)
steenraket, muurbloem

steenraket, muurbloem

De Erysimum 'Bowles Mauve' (steenraket, muurbloem) is een geliefde vaste plant vanwege de enorm lange bloeiperiode. Bij het juiste klimaat en standplaats kan deze plant zelfs jaarrond bloeien! Zet de steenraket op een zonnige, droge plaats. De lila/karmijnroze kruisvormige bloemen worden uiteindelijk zo'n 60cm hoog.

Geranium 'Johnson's Blue'

Potmaat V2 (2ltr.)
ooievaarsbek
ooievaarsbek

De Geranium 'Johnson's Blue' (ooievaarsbek) is een bijzonder makkelijke plant. Zorg voor een standplaats in de zon tot half schaduw. Deze vaste plant is multifunctioneel en toe te passen als borderplant, vakbeplanting of bodembedekker. De Geranium 'Johnson's Blue' bloeit aan het begin van de zomer.

Geranium 'Philippe Vapelle'

Potmaat V2 (2ltr.)
ooievaarsbek

ooievaarsbek

De Geranium 'Phillipe Vapelle' (ooievaarsbek) bloeitin de vroege zomer rijk met paars/blauwe bloemen. De bloemen steken mooi af tegen het behaarde, grijs/groene blad. Deze dankbare vaste plant wordt ca. 40cm hoog en houdt van een zonnige, droge standplaats.

Hosta 'Patriot'

Potmaat V2 (2ltr.)
hartlelie, funkia

hartlelie, funkia

De Hosta 'Patriot' (hartlelie, funkia) behoort misschien wel tot één van de mooiste Hosta's. Het olijfgroene blad in combinatie met de onregelmatige witte randen geeft een sprekend effect. Deze hartlelie bloeit licht paars in de zomer, het blad wordt zo'n 40cm hoog. Zet deze vaste plant in de (half) schaduw op een matig vochtige plaats. 

Hosta 'Whirlwind'

Potmaat V2 (2ltr.)
hartlelie, funkia

hartlelie, funkia

De Hosta 'Whirlwind' (hartlelie, funkia) staat bekend om zijn stevig gedraaid geel/groene blad met groene randen. Deze hartlelie bloeit lila in de zomer, het blad wordt zo'n 50cm hoog. Zet deze vaste plant in de (half) schaduw op een matig vochtige plaats.

Hosta x tardiana 'Halcyon'

Potmaat V2 (2ltr.)
hartlelie, funkia

hartlelie, funkia

De Hosta x tardiana 'Halcyon' (hartlelie, funkia) heeft stevig, prachtig groen/blauw blad. Niet alleen in de tuin is dit een aanwinst, ook in boeketten is het blad goed te gebruiken. De hartlelie bloeit lila in de zomer, terwijl het blad wordt zo'n 50cm hoog wordt. Zet deze vaste plant in de halfschaduw op een matig vochtige plaats. Op de juiste standplaats kan deze hartlelie ca. 1m doorsnede worden.

Lavandula angustifolia 'Hidcote'

Potmaat V2 (2ltr.)
lavendel

lavendel

De Lavandula angustifolia 'Hidcote' (lavendel) is een gemakkelijke en populaire vaste plant. De compacte groei en rijke, dieppaarse bloei maken deze lavendel tijdens de zomer tot een eyecatcher van elke tuin! Hoe feller de zon, des te sterker dat deze lavendel geurt en des te meer bijen en vlinders worden aangetrokken. Zet deze vaste plant op een zonnige, droge plaats.

Liatris spicata 'Kobold'

Potmaat V2 (2ltr.)
lampepoetser
lampepoetser

De Liatris spicata 'Kobold' (lampepoetser) heeft stijf opgaande bloemaren, welke in de late zomer van boven naar beneden bloeien. Deze vaste plant is dan ook uitstekend geschikt om verticale accenten in de border te maken. Deze vaste plant houdt van een plaats in de zon of half schaduw. De bloemen van de Liatris spicata 'Kobold' kunnen uitstekend worden gebruikt als snijbloem.

Lithodora diffusa 'Heavenly Blue'

Potmaat V2 (2ltr.)
parelzaad, steenzaad
parelzaad, steenzaad

De Lithodora diffusa 'Heavenly Blue' (parelzaad, steenzaad) bloeit helder blauw in het voorjaar. Deze, van oorsprong Zuid-Europese, vaste plant geeft de voorkeur aan een zonnige en droge standplaats. In zure grond voelt dit parelzaad zich helemaal thuis, maar dit is geen vereiste. Vanwege de beperkte hoogte, is deze vaste plant uitstekend geschikt als vakbeplanting of rotsplant.

Nepeta faassenii 'Six Hills Giant'

Potmaat V2 (2ltr.)
kattenkruid
kattenkruid

De Nepeta faassenii 'Six Hills Giant' (kattenkruid) is een rijk bloeiende borderplant. Dit kattekruid wordt zo'n 90 cm hoog en is dan ook goed te gebruiken als vakbeplanting in combinatie met buxushaagjes. Knip de gehele plant vlak na de bloei in de zomer terug, zodat een tweede bloei volgt. Deze vaste plant houdt van een zonnige standplaats, in goed vochtdoorlatende grond.

Nepeta faassenii 'Walker's Low'

Potmaat V2 (2ltr.)
kattenkruid
kattenkruid

De Nepeta faassenii 'Walker's Low' (kattenkruid) doet zijn naam geen eer aan: deze vaste plant wordt namelijk makkelijk  60cm hoog. Deze rijk bloeiende plant is goed te gebruiken in borders of als vakbeplanting. Knip de gehele plant vlak na de bloei in de zomer terug, zodat een tweede bloei volgt. Deze vaste plant houdt van een zonnige standplaats, in goed vochtdoorlatende grond.

Salvia nemorosa 'Caradonna'

Potmaat V2 (2ltr.)
salie

salie

De Salvia nemorosa 'Caradonna' (salie) valt op door de prachtig paarse bloemen met donkere toppen aan de bloeiaren. De salie houdt van goede, matig vochtige tuingrond en een zonnige standplaats. De 'Caradonna' is een smal opgaande vaste plant en wordt zo'n 75cm hoog. Knip deze vaste plant na de eerste bloei af, zodat een tweede bloei volgt.

Salvia nemorosa 'Marcus'

Potmaat V2 (2ltr.)
salvia

salie

De Salvia nemorosa 'Marcus' is een compacte, blauw/paars bloeiende salie. Deze vaste plant houdt van goede, matig vochtige tuingrond en een zonnige standplaats. De Salvia nemorosa 'Marcus' wordt ca. 25cm hoog. Het afknippen van deze salie direct na de eerste bloei in het voorjaar, kan een tweede bloei bewerkstelligen in de late zomer.  

Salvia nemorosa 'Maynight'

Potmaat V2 (2ltr.)
salie

salie

De Salvia nemorosa 'Maynight' of 'Mainacht' (salie)  valt op door de dieppaarse bloemen met donkere toppen aan de bloeiaren. De Salvia nemorosa 'Maynight' is een bossige salie, met een zeer rijke bloei. Deze vaste plant houdt van goede, matig vochtige tuingrond, een zonnige standplaats en wordt ca. 75cm hoog.  Knip de salie na de eerste bloei terug, zodat een tweede bloei volgt later in het jaar.

Salvia nemorosa 'Ost Friesland'

Potmaat V2 (2ltr.)
salie

salie

De Salvia nemorosa 'Ost Friesland' (salie) is paarsbloeiend en één van de meest toegepaste salie's. Zet deze vaste plant op een zonnige plaats, in goede en matig vochtige tuingrond. Deze salie wordt ca. 40cm hoog. Het afknippen van deze salie direct na de eerste bloei in het voorjaar, kan een tweede bloei bewerkstelligen in de late zomer.